Savet je za svakoga ko nabavlja rotvajlera da treba da ima već iskustva u ophođenju sa psima i da poznaje ponašanje pasa.
Ukoliko se rottweiler ne drži pravilno, tj. prave se greške u odgajanju i proceni, mogu se izazvati ozbiljne posledice. Svaki početnik pravi greške, pogotovu ako je samouk i ako samostalno dolazi do informacija vezanih za držanje pasa. Rotvajleri se ne smeju podceniti.
Veza sa porodicom – psi su čoporativne životinje . I protiv svoje prirode prestali su da se ponašaju kao u prirodi nemilosrdno.
Međutim, to se u rottweileru , koji se ubraja u jake, samosvesne i temperamentne pse ,mora neminovno probuditi ukoliko sa njim pogrešno postupamo. On treba da ima vezu sa porodicom i da sa njom ima kontakt koji će trajati i po nekoliko sati dnevno. Rotvajlera treba primiti u porodicni krug samo ukoliko je svaki član porodice oduševljen ovom idejom. Sa svojim jakim, kratkim krznom pripada rasama koje su lake za negovanje, iako odbacuje dlaku koja u vreme menjanja leti po kući.
Mesto življenja- Veliki pas iziskuje životni prostor.Ideal je kuća sa vrtom po kojoj se pas može slobodno kretati. Držanje u gradu, u stanovima je situacija na koju se rottweiler potpuno adaptirao,ali pošto je psu neophodno da se kreće, a to mu je u takvoj sredini znatno otežano, vlasnik je dužan da mu omogući dosta šetnje i prostora koji mu je potreban. Ako imate svoju kuću sa vrtom, to vas ne oslobađa dužnosti da šetate psa.On ne može da zadovolji vlastite potrebe za kretanjem šetajući se sam po vrtu. Uspavani rottweiler, sa gomilom sala na svom telu,ne predstavlja ukras svoje vrste.Kretanje je značajna stvar u zajedničkom životu.