Ocenjivanje pasa nije nabrajanje grešaka, nego određivanje da li je pas ili kuja u tipu ili ne , pa se tek onda ocenjuju mane. Pas mora biti suđen , a ne osuđen.

Visina od 65-66 cm je idealna visina, koja nam stvara bazu za visinu mužjaka u daljem odgoju. Kod ove visine, sve osobine psa koje su vidljive, su skladno u sebi usaglašene (visina,dužina,obim grudi i dr.).Uz to moramo da znamo da u mere psa ulaze i mere glave ,koje se takođe moraju poklapati.

Kod pojedinih sudija sve se svodi na ocenjivanje glave. Dužina nosnika je od bitne važnosti za položaj zuba u vilici, pogotovo premolara. Oni se nalaze u nizu, čine liniju redjajući se jedan iza drugog, a nikako poprečno jedan do drugog. Drugim rečima,nije samo bitno, da vilica sadrži sve zube (kompletno zubalo-42 zuba), već da oni budu pravilno usađeni i raspoređeni.

Dobar sudija mora da zna na osnovu dužine i oblika fanga kakvo je zubalo-bez otvaranja usta psu. U glavi mužjaka i ženke ne bi trebale postojati razlike, s tim da je glava ženke manja, pored ovog vrlo je važno da glava ženke izgleda ženstveno (i obrnuto).Velika greška kod sudija je da ne razlikuju glavu mužjaka od glave ženke,ili da nemaju u vidu starost psa kad ocenjuju glavu.

Forma glave kod oba pola je ista, ali i odnosi glave i tela moraju da budu isti. Kod mužjaka su konture glave izrazitije.

Idealne uši su kada prednja ivica ušiju (gledano sprijeda) prileže uz obraze. Svaka druga pozicija ne daje dobar izgled glave psa.

Pigmentacija zubnog mesa, usana i ždrijela mora biti crna. Roza boja u pigmentaciji ima porijeklo 30 god. unazad, kad se više vodilo računa o kukovima, dok se pigmentacija mesa zapostavljala. Iz tog razloga danas plaćamo te greške. Pigmentacija zubnog mesa i mesa oko čmara je skoro jednako bitna kao i kukovi. U svakom slučaju, pas sa dobrom pigmentacijom mora da ima prednost u odnosu na onoga sa lošom.Uz dobrog psa, mora ići i dobra pigmentacija, tako da psa sa lošom pigmentacijom treba isključiti iz uzgoja. Pas, kad mu otvorite usta, mora imati 40% dobre crne pigmentacije, kako bi ostao u uzgoju.

Hodovima se , kod ocenjivanja ,mora posvetiti najveća pažnja.Vrlo su bitne sposobnosti i mogućnosti kretanja psa. Položaj lopatice može biti veliki problem odgoja rotvajlera. Lopatica i greben su vrlo važni delovi psa, kao i uglovi. Pravilni uglovi prednjih nogu su od velike važnosti za kretanje psa.Ako su uglovi previše otvoreni ,dolazi do poremećaja u lebdećoj fazi hoda.

Za dalji uzgoj, kad su u pitanju oči, dolaze u obzir samo prve četiri pigmentacije očiju (1A ,1B,2A,2B) dok peta (3A) i može i ne može. Ostale se izbacuju iz uzgoja. Rep je vrlo važan deo na psu, koji je kod mnogih pasmina pasa – pasminska odlika.

Iskusan sudija mora da vidi usađenost repa i način nošenja. Način nošenja repa može biti dobar pokazatelj karaktera, temperamenta ,pa i psihičkog stanja psa.

DA BI SE NEKO NAZVAO ODGAJIVAČEM NIJE DOVOLJNO DA UPARI KUJU SA DOBRIM MUŽJAKOM. PRE SVEGA ODGAJIVAČ

MORA DA ZNA SVE O KUJI I MUŽJAKU DA BI MOGAO DA PRETPOSTAVI POTOMSTVO. SVI OSTALI NISU ODGAJIVAČI NEGO

UMNOŽIVAČI.