O karakteru pasmine koju odgajamo nemoguće je govoriti, a ostati realan. Kada znamo da se karakter sastoji od urođenih i stečenih karakternih osobina , koje se moraju uklopiti u životnu sredinu psa, onda moramo nastojati da njegov karakter bude što bliže opisanom u standardu.
Rotvajler je stabilan pas, ozbiljan i privržen vlasniku.Ozbiljnost, naravno,dolazi u obzir kada pas psihički sazri. Pre toga, vaš pas, je štene koje želi neprekidno da se igra, u čemu vrlo često zna i da pretera.
Rotvajler je pas čeličnih živaca,hrabar,a na neprijatnost(viku,bol i slično.reaguje po komandi.Ovo je drugačije kada preti opasnost njemu ili vlasniku,pa reaguje spontano i automatski.
Rotvajler je pas privržen vlasniku i njegovoj kući. Nije skitnica, voli da bude u krugu porodice i ukućana.
Ženke su same po sebi privrženije, prema ukućanima nežnije, a posebno su pažljive prema deci. Sa druge strane, pravi su čuvari svoje teritorije i vlasnika. Za mužjaka je potrebna čvrsta ruka. Kao i svaki mužjak u prirodi, pokuša će se da se nametne kao vođa čopora. Pravilno odgojen mužjak, čiji vlasnik u svakom trenutku zna štaa hoće od svog ljubimca, je ne zamenjiv sustanar svake kuće. Sve ovo nam govori da je poželjno kupiti štene od odgajivaca koji se ovim poslom bavi ozbiljno, da ne kažem profesionalno, jer odgajivac ima zadatak da teži savršenom psu, kako karakterom tako i fizičkim izgledom, pa nam ovo daje garanciju vrednosti našeg ljubimca. Pravilno odgojen rotvajler, sa dobro oformljenim karakterom, je nepodmitljiv čuvar imovine i ljudi. Odmeren i pažljiv u igri, sposoban da uzvrati ljubav i pažnju, rottweiler je jedna od najstabilnijih vrsta pasa.